Social Club in Groningen: gratis wiet voor leden

De Social Club opent zondag in Groningen. De onderneming verstrekt gratis medicinale wiet aan leden. Veelal zieken die baat hebben bij wietolie.

In Leeuwarden is de club al een tijd in bedrijf. Het aantal leden van achterliggende stichting Suver Nuver stijgt explosief. Ze doen een vrijwillige donatie en krijgen de wietolie thuisgestuurd. Het middeltje is illegaal. In de winkel die opent aan de Oostersingel, naast ziekenhuis UMCG, is het dan ook niet te krijgen. Mensen kunnen er wel informatie krijgen en lid worden.

Discussie

,,De winkel is een manier om de discussie aan te zwengelen’’, zegt journalist Steven Kompier die al jaren documentaires maakt over het Nederlandse drugsbeleid en medicinale wiet. Op het gebied van drugsgebruik bij patiënten gebeurt volgens hem al heel veel achter gesloten deuren. ,,Het bijzondere aan Social Club is dat ze zichtbaar zijn. Ze gaan vol in de aanval, zijn niet bang.’’

Pijnverminderend

Onder meer mensen met MS, de ziekte van Crohn, epilepsie en kanker zouden baat hebben bij de effecten van wietolie. Volgens sommige gebruikers helpt een druppeltje door de pap al om pijn te verminderen.

Recept

Medicinale wiet, om te roken, is in Nederland op recept verkrijgbaar. Het is gemaakt in Veendam door Bedrocan. Er gelden strikte voorwaarden voor en als patiënten het al krijgen, wordt het niet vergoed. Sommige mensen slaan daarom zelf aan het kweken.

Provocatie

Social Club wil mensen dat gedoe besparen. De opening van de winkel geldt als provocatie. De initiatiefnemers strijden voor toestemming om medicinale wiet te mogen verstrekken. Ze hopen met burgemeesters in gesprek te komen en de discussie over legalisatie aan te zwengelen.

Bij de opening in Leeuwarden zeiden de bedenkers te hopen op een proefproces. Na een aanklacht zouden dan in de rechtbank de wettelijke mogelijkheden onderzocht worden.

Uitkomst

Resultaten van het gebruik van wietolie lijken soms baanbrekend. Er zijn op internet talloze verhalen te vinden van patiënten die na vele andere middelen dit als beste oplossing vonden.

,,Het is soms niet te geloven wat je hoort’’, zegt Kompier. Toch moet iedereen kritisch blijven, volgens hem. ,,Het is ook een onderwerp waar snel triomfantelijk over wordt geschreven.’’

bron: Dagblad van het Noorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>