Rutte ’neigt’ naar regulering wiet

EINDHOVEN - De VVD ’neigt’ ernaar de plannen van D66 en GroenLinks over regulering van de wietteelt te steunen. Dat zei VVD-leider Mark Rutte zaterdag tijdens het lijsttrekkersdebat in Eindhoven waar ook SP, GroenLinks, CDA, D66 en SP aan deelnemen.

In het zuiden van het land zijn veel problemen met criminaliteit rond de teelt van softdrugs. Volgens D66 en GroenLinks is de oplossing het reguleren van de wietteelt.

Rutte toonde zich daar ontvankelijk voor, maar zette ook kanttekeningen: „Je moet zeker weten dat de wietteelt dan niet naar het buitenland gaat. Dat zal heel lastig worden.”

D66-leider Alexander Pechtold vindt echter dat de VVD-lijsttrekker kleur moet bekennen. „Rutte mag nu weleens een keuze maken, anders doet Nederland het 15 maart voor u”, sneerde hij.

Sybrand Buma (CDA) toonde zich als enige groot tegenstander van regulering: „We zijn het Colombia van Europa.”

Rutte kwam tijdens het debat onder vuur te liggen toen de discussie kwam op de slachtoffers van de Q-koorts. Afgelopen week kaartte de Nationale Ombudsman aan dat de overheid het leed niet voldoende heeft erkend.

Volgens Rutte heeft het kabinet daarvoor al excuses gemaakt en wordt er nu gewerkt aan “een systeem van individuele vergoedingen”. Maar volgens SP-leider Emile Roemer laat de premier in navolging van de Groningse aardbevingsslachtoffers “ook de Brabanders in de steek”. Bovendien viel PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn coalitiegenoot aan over de compensatieplannen: “Dat vond u gelul.”

bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>