Hoe herken je goede wietzaden?

Iedere buitenkweker heeft zo nu en dan wel eens een plant waar zaadjes tussen de toppen te vinden zijn. Het is natuurlijk wel zo leuk om te weten of je ook daadwerkelijk iets met die zaadjes kunt doen, want wiet kweken uit je eigen zaadjes is natuurlijk toch net iets anders dan gekochte, gefeminiseerde zaden. Maar hoe weet je dan of je eigen gekweekte wietzaadjes ook goede planten zullen voortbrengen?

Om te beginnen is het altijd goed om te weten waardoor de zaadjes in je wiet zijn gekomen. Of met andere woorden, door welke plant zijn jouw toppen bestoven? Veel buitenkwekers zullen die vraag niet kunnen beantwoorden, omdat ze het simpelweg niet weten. Vaak is het ook erg moeilijk om daarachter te komen, aangezien cannabis-stuifmeel vele kilometers met de wind mee kan gaan. Soms ligt het antwoord dichterbij dan je denkt. Woon je in de buurt van een veld met vezelhennep? Of heeft iemand in de buurt een mannelijke plant staan? Als je weet door welke plant jouw wietplant is bestoven weet je meteen of de nakomelingen van goede genetica zullen zijn. Een plant bestoven door vezelhennep-stuifmeel zal slechte, lelijke nakomelingen veroorzaken met weinig THC. Echter een plant die bestoven is door bijvoorbeeld een mannelijke White Widow van een vriend uit de buurt kan een erg mooie kruising opleveren.

Onrijpe wietzaden

Onrijpe wietzaden

Dan is het nog mogelijk dat je plant zichzelf heeft bestoven. Maar hoe kan een vrouwelijke wietplant zichzelf bestuiven? Het komt regelmatig voor dat een vrouwelijke wietplant enkele mannelijke bloemen aanmaakt en dus stuifmeel produceert. Deze hermafrodiet-verschijnselen zijn niet gewild bij kwekers. Het is niet onmogelijk dat een plant uit hermafrodiet-zaad een mooie wietplant wordt, maar vaak zullen de nakomelingen van dit soort cannabiszaad ook veel mannelijke bloemen produceren. Maar waarom is dit nou zo erg? Het antwoord daarop is simpel; als een vrouwelijke wietplant mannelijke bloemen aanmaakt zal ze zichzelf bestuiven waardoor er geen rookbare wiet maar slechts vele zaden aan de plant zullen komen. Leuk, zul je misschien denken. Maar dit zaad is niet bruikbaar. Er kunnen wel planten uit groeien, maar er zal nooit goede wiet aan deze planten komen omdat ze slechts zaad aanmaken en geen wiet.

Hoe weet je wanneer wietzaden rijp zijn?

Rijpe wietzaden

Rijpe wietzaden

Als je weet dat je zaden van goede genetica hebt, kun je gaan kijken of de zaden ook daadwerkelijk levensvatbaar zijn. Het is gelukkig makkelijk te zien of je wietzaden rijp zijn. Je kunt rijpe wietzaden gemakkelijk herkennen door op het volgende te letten:

-    Hebben de zaden een mooie donkerbruine kleur?

-    Is er een “tijgerprint” te zien op de zaden?

Zo ja, dan heb je waarschijnlijk te maken met rijpe, levensvatbare wietzaden. Onrijpe zaden zijn gemakkelijk te herkennen aan hun groene kleur. Ook zijn ze gemakkelijk kapot te duwen, terwijl rijpe wietzaadjes wel wat kunnen weerstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>