Hiv-patiënt Hillebrand mag zijn eigen wiet kweken

Hiv-patiënt Hillebrand mag zijn eigen wiet kweken

Rudolf Hillebrand is blij dat hij wiet mag blijven kweken. © RTL Nieuws

Hiv-patiënt Rudolf Hillebrand mag wiet kweken om de drugs zelf te gebruiken. De rechtbank stelde de Amsterdammer vandaag in het gelijk. “Ik hoop dat andere patiënten door de uitspraak ook hun eigen plantjes mogen kweken”, reageert hij.

Hillebrand is ‘erg blij’ dat hij zijn eigen wiet mag blijven kweken. “Er valt heel wat van me af.” Hij raakte tijdens zijn werk als verpleger besmet door een gebruikte naald en moet sindsdien een cocktail aan medicijnen slikken om het virus te onderdrukken.

Zonder wiet geen medicijnen
Zonder wiet is hij daar te misselijk voor, maar wiet uit een coffeeshop is te duur en wordt niet vergoed door de verzekering. Wiet die hij bij de apotheek kan halen, werkt niet goed bij hem. Daarom is hij zijn eigen plantjes gaan kweken, maar dat leverde hem al meerdere invallen op. Een stressvolle situatie, vertelde hij gisteren in onze uitzending, die ertoe leidde dat hij zich vandaag in de rechtbank moest verdedigen.

Maar hij kreeg gelijk. Volgens de rechtbank is aangetoond dat de cannabis die hij via de apotheek kan krijgen niet werkt, en zijn er voor hem geen redelijke alternatieven om aan de wiet te komen. De rechtbank oordeelde daarnaast dat ‘het gebruik van een specifieke soort cannabis voor verdachte van levensbelang is’.

Alleen voor Hillebrand
Dat betekent niet dat iedere patiënt nu zelf wiet mag gaan kweken. Volgens de rechtbank is er in het geval van Hillebrand sprake van een uitzonderlijke situatie en wordt hij daarom niet langer vervolgd. Maar Hillebrand hoopt wel dat de uitspraak ook zijn lotgenoten helpt. “Ik hoop dat de politiek met deze uitspraak aan de slag gaat.”

Door RTLnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>