Help! Mijn bladeren en/of stelen worden paars!

Hoewel het buitenkweekseizoen van dit jaar zo goed als voorbij is, zijn er toch nog veel kwekers met buitenplanten die nog niet klaar zijn. Rond deze tijd van het jaar zijn er altijd veel mensen die zich afvragen waarom de stengels en bladeren paars en geel verkleuren. Dit heeft een erg logische verklaring en als je eenmaal weet waar het door komt zul je weer met een gerust hart kunnen slapen en hoef je je niet meer iedere dag zorgen te maken over je wiet.

Paarse stengels

Een paarse stengel en paarse bladstelen komen vaak voor, met name bij buitenkwekers. Veel kwekers maken zich hier zorgen om en denken dat ze te maken hebben met schimmel of een PH-blokkade, terwijl dit vaak een veel simpelere oorzaak heeft. De paarse kleur komt voor wanneer een plant gaat stressen. Als dit midden in de zomer gebeurt kun je je afvragen waardoor dit komt, hoewel het vaak geen ramp is. Bijna iedere buitenkweker krijgt in september en oktober te maken met paarse bladstelen. Dit komt simpelweg omdat het buiten kouder wordt. De plant denkt dat het steeds kouder blijft worden (en dat is ook zo) en er uiteindelijk aan dood zal gaan, waardoor de stelen een paarse kleur kunnen krijgen. In werkelijkheid ligt het net iets anders, omdat je de plant oogst voordat het te koud wordt voor wietplanten om te overleven. Het is afhankelijk van de soort hoe gevoelig de plant ervoor is, maar over het algemeen is het dus niets om je zorgen over te maken.

Gele bladeren

Gele bladeren wietplantDe gele bladeren bij wietplanten zijn een ander verhaal. Of dit iets is om je zorgen over te maken hangt ervan af hoe lang de plant nog moet staan. Gele bladeren worden bijna altijd veroorzaakt door een gebrek aan voeding. De plant haalt alle voeding die in de bladeren is opgeslagen uit de bladeren en gebruikt deze om te groeien of de toppen te ontwikkelen. Dit begint aan de onderkant van de plant bij de grote bladeren en gaat langzaam omhoog. Gebeurt dit al tijdens de eerste weken van de bloei of zelfs voor de bloei, dan zul je er iets aan moeten doen. Een simpele fles voeding van de growshop (kost normaal rond de 10 euro) zal dit probleem verhelpen. Maar als je plant nog maar 3 weken hoeft te staan en de bladeren beginnen geel te verkleuren, dan is dit totaal geen probleem en geen reden tot paniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>