Geïmproviseerde droogdoos maken

Nu het buitenkweekseizoen tegen zijn einde aan begint te lopen krijgen veel buitenkwekers te maken met een probleem: Waar moet ik mijn wiet drogen? Hoewel men vaak geen idee heeft waar de vers geoogste toppen het best gedroogd kunnen worden, ligt het antwoord vaak dichterbij dan verwacht. Indoor-kwekers kunnen hun wiet vaak perfect drogen in de kweektent waar de wiet gegroeid is, maar buitenkwekers kunnen niet zomaar hun toppen buiten in de regen te drogen hangen waar ze met de vochtige september/oktobernachten te maken krijgen en weg zullen rotten. Daarom maken sommige kwekers een geïmproviseerde droogdoos om hun wiet te drogen.

Een geïmproviseerde droogdoos kan een prima, low-budget oplossing zijn om je toppen droog te krijgen. Maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Om te beginnen heb je uiteraard een doos nodig. Plastic of karton maakt niet veel uit; een plastic doos zal minder lucht en dus geur doorlaten, maar ook minder vocht waardoor het iets langzamer zal drogen. Een kartonnen doos daarentegen zal waarschijnlijk een flinke lucht doorlaten, maar het vocht zal er wel beter uit kunnen.20150730_122743

Het houdt uiteraard meer in dan simpelweg je toppen in een doos gooien, daar hoef je geen artikel voor te lezen. Naast een doos heb je nog keukenpapier, zout of rijst, en eventueel een touwtje nodig. Je gooit een laagje zout of rijst op de bodem. Het hoeft niet erg veel te zijn, afhankelijk van de hoeveelheid toppen die erin moeten drogen. Over het algemeen geldt hoe meer toppen hoe meer rijst/zout. Op deze laag zout of rijst leg je een aantal lagen keukenpapier. Dan kun je kiezen; leg ik mijn toppen gewoon op het papier of hang ik ze erboven aan een touwtje? Als je ze gewoon erop legt zal het prima drogen, maar voor sommige mensen misschien zelfs te snel. Waarom zouden toppen te snel drogen? Het effect zal er niet minder van worden, maar hoe langzamer je wiet laat drogen hoe makkelijker de chlorofyl/hooi-smaak uit je toppen zal gaan. Meer daarover kun je lezen in dit artikel. Als je je toppen in deze doos laat liggen, en ze eventueel af en toe omdraait voor optimaal effect, zul je zien dat je toppen binnen enkele dagen droog zijn. Wil je ervoor zorgen dat de smaak van je wiet zo goed mogelijk naar voren komt, kun je het beste nog curen.

Veel kwekers gaan bij het drogen de fout in omdat ze denken dat het van weinig invloed is op het eindresultaat. Een grotere fout kun je bijna niet maken. Drogen en curen zijn één van de belangrijkste stappen in het hele kweekproces. Besteedt er dus genoeg aandacht aan. Veel succes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>