Geen straf voor principiële wietteler

LEEUWARDEN - Doede de Jong, de 66-jarige biologische wietkweker uit Appelscha, heeft donderdag in hoger beroep geen straf gekregen voor zijn illegale hennepteelt. Het Openbaar Ministerie had 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de wietkweker geëist.

Doede de Jong Foto: Anton Kappers

Het gerechtshof in Leeuwarden stelt dat de wietkweker eigenlijk strafbaar is. De rechters houden er echter rekening mee dat De Jong een principiële strijd voerde en biologisch gekweekte wiet verkocht aan een gedoogde coffeeshop. Ook deed hij het waarschijnlijk niet om er rijker van te worden.

De Jong houdt vol dat zijn manier van telen, zonder chemische middelen en zonder diefstal van stroom, niet strafbaar is. Hij vindt het gedoogbeleid in Nederland hypocriet. Verkoop in coffeeshops wordt namelijk toegestaan, terwijl de teelt verboden is.

Juridische strijd

De Jong werd in 2014 nog door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Ook moest hij de winst terugbetalen die hij behaalde uit de verkoop van zijn wiet: een bedrag van ruim 230.000 euro. Hij ging in hoger beroep.

De Jong is een bekend gezicht in de Nederlandse cannabisscene en maakt er geen geheim van dat hij wiet kweekt. Hij voert een juridische strijd tegen het verbod op het telen van wiet in Nederland.

Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>