Wiet Kweken: Bladproblemen

Wiet kweken is leuk, maar veel kwekers krijgen vroeg of laat te maken met bladproblemen. In deze bladprobleem oplosser beschrijven wij alle soorten bladproblemen en ongedierte waarmee je als Nederlandse kweker vaak te maken krijgt. 

Bij een bladverkleuring kijk je eerst naar het grote geheel. Op welke grond staan ze en welke voeding krijgen ze aangeboden.
Men gaat er vaak vanuit dat het een specifiek voedingstekort is wat relatief makkelijk op te lossen is. Een beetje van dit erbij en wat minder van dat. Vaak gaat het echter om een structureel probleem dat niets met de voeding te maken heeft! Bijvoorbeeld:

- Te hoge temperatuur waardoor bladeren gaan kartelen en opkrullen en en er fluffie toppen ontstaan.
- Te lage luchtvochtigheid. Planten blijven dan achter in de groei, bladeren worden mat en steeltjes kunnen naar paars verkleuren. De bladeren sluiten de huidmonden om verdamping te verminderen.
- Te nat wortelmilieu waardoor de zuurstofopname bemoeilijkt wordt en een ijzertekort ontstaat. De planten worden langzaam steeds lichter geel, beginnende bij de nieuwe bladeren.
- Te koude temperatuur in het hok waardoor het blad mat wordt, de stelen verhouten, de groei achterblijft en de bladeren en stelen naar paars verkleuren.
- CO2 vergiftiging door bijvoorbeeld een CV-ketel op de zolder waar ook de planten staan. De dames verkleuren dan naar steeds lichter geel.
- Vergiftiging van de planten door aanzuiging van vuile lucht uit een andere ruimte, (bad aire syndrome).
- Het ophopen van ballast zouten zorgt vaak voor PH schommelingen en vergifigingen. 
Op hydro kan men deze opgehoopte zouten grotendeels wegspoelen en eventuele tekorten opheffen door dat element rechtstreeks toe te voegen. 
Op aarde wordt het een heel ander verhaal. Aarde kan je beter niet spoelen, dus zit je opgescheept met een ophoping van zouten. Preventief ophopingen voorkomen scheelt al stukken. (van onder water geven). 
De in de grond opgeslagen voedingselementen moeten eerst worden omgezet door het bodemleven. Een goed bodemleven zorgt voor een zelfregulerend vermogen van je kweek. Bacteriën, schimmels en enzymen zijn in de ongerepte natuur volop aanwezig zodat alles vanzelf goed gaat. Wij proppen de planten echter in kleine potten, bakken of kuipen, waardoor de grond veel intensiever wordt gebruikt en er een tekort aan bodemleven ontstaat (of gelijk al aanwezig is bij gebruik van ‘steriele’ grond). We moeten dus zelf gaan zorgen voor extra bodemleven door toevoeging van schimmels en bacteriën waardoor een goed zelfregulerend vermogen ontstaat. 

Vrijwel alle onderstaande verschijnselen zijn te herleiden tot een verstoring van het wortel-millieu, omstandigheden welke ervoor zorgen dat bepaalde elementen niet meer opneembaar worden voor de wortels en/of het bodemleven. Het toevoegen van het element welke het tekort lijkt te veroorzaken zal in dit geval niet helpen omdat de plant niets meer op kan nemen. Bovendien heeft een tekort zelden één oorzaak en is dat in slechts weinig gevallen te verhelpen door dat specifieke element aan te vullen. Het gaat er dus meer om hoe het tekort is ontstaan. De meest voorkomende oorzaken lijken toch eerder te liggen in de onderstaand punten:
- Foute pH
- Foute voeding of teveel / te weinig / verzilting (ec problemen)
- Grondproblemen (tuinaarde of te veel kalk bijvoorbeeld – zie ook weer pH)
- Water (te veel, te weinig, niet diep genoeg, onderin uitgedroogde aarde, te veel langs de stam)
- Warmte (zwarte potten etc.)
- Te kleine potten


Start hier bij de diagnose.

1) Als het probleem alleen de onderkant of het midden van de plant betreft, ga naar # 2. 
Als het alleen de top van de plant en de groeipunten betreft, ga dan naar # 10. 
Als het probleem de hele plant beïnvloed gaat je naar # 6. 

2) Steeltjes van grotere bladeren in het onderste gedeelte van de plant worden paars, al snel gevolgd door grotere bladeren in het midden en boven in de plant. 
- De plant als geheel is lichter van kleur.
- Grotere bladeren in het onderste gedeelte van de plant worden lichtgroen van kleur. Verpaarsing van bladsteeltjes treedt nu ook op bij kleinere bladeren. Bij de meeste cannabis strains verschijnen typische verticale paarse strepen in de stengel. 
- Bladeren in onderste gedeelte van de plant vergelen verder en worden bijna wit van kleur. Tenslotte treedt er verwelking op en vallen de bladeren af. 
- De groei wordt zichtbaar geremd (kortere planten, dunnere stengels, minder bladvorming en kleinere bladeren).
- Boven en in het midden van de plant treedt verdere vergeling en witkleuring van bladeren op
- Bladeren op groeipunten blijven langer groen maar zijn wel veel minder groen dan bij normale stikstofvoorziening.
- Er treedt een geforceerde bloei met veel verlies van bladeren 
- Sterke opbrengst reductie. 

Stikstof (N) tekort
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  N te kort fanblad.jpg Bekeken: 1498 Grootte:  34,3 KB ID: 80208Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  N tekort ernstig.jpg Bekeken: 1575 Grootte:  22,7 KB ID: 80207Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  N tekort verloop.jpg Bekeken: 1594 Grootte:  118,9 KB ID: 80206

b) Zo niet, ga dan naar # 3. 



3) De eerste 3-4 weken zijn er geen symptomen zichtbaar, de plant groeit goed, is donkergroen en ziet er gezond uit.
- De gebreksymptomen worden bij cannabis eerst rondom de 4-6e week zichtbaar; Er treden dan kleine roestbruine necrotische vlekjes en/of wolkachtige chlorose in de middeloude bladeren op (onder de bloei-top). De kleur van de jonge bladeren en de vruchtontwikkeling zijn normaal.
- De grootte en de hoeveelheid roestbruine vlekken breiden zich uit op het blad, de chlorose breidt zich uit en tekent zich geler af.
- De symptomen breiden zich over de plant uit, de plant ziet er gehavend uit.
- Bij een ernstig tekort worden ook de jongste bladeren chlorotisch en gaat de productie achteruit.

Magnesium (Mg) tekort.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  Mg tekort 01.jpg Bekeken: 2012 Grootte:  13,6 KB ID: 80209

b) Zo niet, ga dan naar # 4. 

4) In het begin zie je een gezond ogende, donker groene (!) plant met half glanzende bladeren, die later doffer worden.
Planten zijn vaak sterker vertakt, stengels blijven ieler.
- De bladeinden van de jongere bladeren vertonen grijze randen; ze worden nadien roestbruin necrotisch en krullen verdord op.
- Het blad vergeelt van de rand richting nerf en er verschij-nen necrotische vlekken (roestbruin) in het blad.
Het blad gaat vaak in de top radiaal draaien/omkrullen, hele bladdelen worden necrotisch, het blad krult verder en valt af (oudere bladeren).
Bij een sterk tekort, krijg je een doffere ongezond uitziende plant, met een sterk geremde bloei!

Kalium (K) tekort.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  K tekort 01.jpg Bekeken: 1240 Grootte:  13,5 KB ID: 80210

b) Zo neen, blijven lezen. 

5) bladeren zijn donker groen of rood/paars. Stengels en bladstelen kan ook paars/rood zijn. Bladeren kunnen geel kleuren en naar onder krullen. bladeren gaan hangen. De groei is traag en bladeren blijven klein. 
- In het begin is de plant donkergroen, een ander soort donker-groen (blauw- groen) als bij een K-tekort 
- De lengtegroei en de zijscheut-ontwikkeling is geremd.
- Na 2 á 3 weken ontstaan donker paars/zwarte necrotische vlekken op de middeljonge- en oudere bladeren, waardoor het blad vervormt.
- De paars/zwarte necrose breidt zich nadien verder uit tot in de bladstengel. Het blad draait, krult flink en sterft af.

Fosfor (P) te
kort.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  P tekort.jpg Bekeken: 1149 Grootte:  9,9 KB ID: 80205

b) Zo neen, ga dan naar # 6.

6) De punten van bladeren worden geel, bruin, of dood. Plant ziet er voor de rest vrij gezond & groen uit. stam kan zacht worden.

Over-bemesting (vooral N), over-bewaterd, beschadigde wortels, of onvoldoende bodem beluchten (gebruik meer zand of perliet. Af en toe als gevolg van niet voldoende N, P, K of 

b) Zo niet, ga dan naar # 7.

7) lichtgroene verkleuring in één of meer grote/ oudere bladeren. Sterke paarsverkleuring in en bladstelen (door de productie anthocyaan pigment).

Meerdere bladeren verkleuren en de lichtgroene kleur veranderd op plaatsen in diep geel.

meerdere diep gele bladeren, met paarse stengels en bladstelen, bovendien is de bloei en groei geremd.


zwavel tekort
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  zwaveltekort.jpg Bekeken: 1373 Grootte:  14,3 KB ID: 80204

b) Zo niet, ga dan naar # 8 

8) scherpomrande geel/bruine vlekken met een bruin randje in het blad. De symptomen komen vaak snel; binnen een tot twee weken zijn de eerste vlekken op de oudere bladeren zichtbaar. De vlekken beginnen meestal als kleine lichtbruine puntjes, die later groter worden. Na 2 weken komen er steeds meer vlekken op de oudere bladeren, vaak verschijnen de vlekken ook aan de rand van het blad zoals bij een kalium tekort of bij verbrandingsverschijnselen. Toch zijn de verschillen met een kaliumtekort meestal goed te onderscheiden; de vlekken zijn scherp omschreven, en gaan niet alleen maar vanuit de rand uit. Vaak is er binnen een week al een achterstand in groei zichtbaar.

In sommige gevallen beginnen de groeikelken te krullen en hebben de kelken magere dunne blaadjes, zonder vlekken.

Langzaam sterven oudere bladeren af, rondom de necrotische vlekken kunnen gelige wolkachtige vlekken ontstaan. Hoe ouder het blad hoe erger de verschijnselen. 

De bloei wordt ook geremd en vertraagd en het aantal pistels blijft ver achter. De toppen groeien niet dicht en blijven klein.

PistelsStampertjes worden sneller bruin.
Calcium tekort
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  Ca tekort.jpg Bekeken: 1362 Grootte:  14,2 KB ID: 80212

B) Zoniet ga naar #9



9) De plant is verwelkt, ook al is de bodem vochtig is. 
Over-bemesting, drassige bodem, beschadigde wortels, ziekte; koperdeficiëntie (zeer onwaarschijnlijk). 

b) Zo niet, ga dan naar # 10. 

10) Planten zullen niet bloeien, ook al krijgen ze 12 uur duisternis voor meer dan 2 weken. 

De nachtperiode is niet helemaal donker. Te veel stikstof. Te veel snoeien of klonen. 

b) Zo niet, ga dan naar # 11. 

11) Groen-gele verkleuring, van binnen naar buiten in de jonge bladeren en in de groeischeuten. De nerven blijven meestal groen. Verdergaande vergeling tot soms bijna wit van de bladeren, ook grote bladeren worden geel. Dit remt de groei.

In ernstige gevallen treedt er necrose op in het blad en is de groei en bloei van de plant geremd.


IJzer (Fe) tekort.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie Naam:  Fe tekort.jpg Bekeken: 1142 Grootte:  22,2 KB ID: 80211

b) Zo niet, ga dan naar # 12. 

12) bladeren zijn licht groen of geel te beginnen bij de basis, terwijl de bladranden groen blijven. Necrotische plekken kunnen tussen de aderen ontsaan. Bladeren zijn niet gedraaid. – belangrijk voor de stofwisseling en celdeling die in de plant worden gestimuleerd. Een Mn-tekort vertraagt bloem-en topvorming – de rijping vertraagt en kan bij ernstige tekorten tot een misoogst leiden. Mn-tekort komt relatief vaak voor.
Het belangrijkste (en onderscheidend van een Fe- of Zn-tekort) en kenmerkende symptoom is dat de rand van het blad groen blijft, terwijl de rest van het blad geel of wit is. Dit treedt het eerst op boven in de plant en op de groeischeuten – er ontstaan onder aan het blad chlorose en een witachtige vlekkerigheid. In minder ernstige gevallen is er sprake van een geelachtige kleurzweem binnen de donkergroen rand van het blad.

Mangaan (Mn) tekort

b) Zo neen, # 13.

13) bladeren zijn gedraaid. Anders vrij veel als # 11. 

Zink (Zn) teklort. 

b) Zo neen, # 14. 

14) Bladeren draaien worden bruin of sterven. 

De lamp te dicht bij de plant. Zelden een Calcium (Ca) of Boor (B) tekort.

 

Deze pagina is een kopie van Montys Blad Probleem Oplosser.

 

 

Een gedachte over “Wiet Kweken: Bladproblemen

  1. koen

    hallo beste,
    ik ben bij vraag 14 terecht gekomen alleen daar moet ik helaas ook NEEN op antwoorden, en vanaf daar zijn er geen oplossingen meer, maar mijn probleem is dat de allereerste echte blaadjes paars kleuren, dus de eerste blaadjes na de kiem bladeren (plantje is pas 2 dagen oud) wat zou dit kunnen zijn als je jonge nieuwe blaadjes paars kleuren?

    alvast heel erg bedankt voor de reactie.
    GR Koen

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>