4 Amerikaanse staten legaliseren wiet

Je zou bijna vergeten dat naast de verkiezing van Donald Trump er nog een andere grote verschuiving heeft plaatsgevonden in de VS: in vier staten hebben de kiezers gestemd voor het legaliseren van wiet.

Tijdens de verkiezingen viel er een hoop te kiezen voor de Amerikaanse stemmers. Naast de presidentskandidaat en kandidaten voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, kon de Amerikaanse kiezer in enkele staten ook stemmen voor het legaliseren van wiet. In Californië, Nevada, Maine en Massachusetts wordt wiet nu gelegaliseerd.

Gemiddeld was 54 procent van de stemmers voor het legaliseren en 46 procent van de stemmers tegen. In nog eens vier andere staten (Arkansas, Florida, Montana en North Dakota) hebben de inwoners ervoor gekozen om medicinale wiet toe te staan.

bron: BNR

Een gedachte over “4 Amerikaanse staten legaliseren wiet

  1. jos slats

    Op woensdag 4 januari 2017 zendt KRO-NCRV onder de titel “Foute Shit! De Lange mars naar legalisering van cannabis” een 40 minuten durende documentaire uit over de marihuana-industrie in Colorado, de eerste Amerikaanse staat die drie jaar geleden cannabis legaliseerde. In de hoofdstad Denver is sprake van een groene gold rush. Het is een van de weinige steden in de Verenigde Staten die geen last hebben van de economische crisis. De cannabis-industrie was in 2016 goed voor een omzet van bijna 1 miljard dollar, inclusief zo’n 180 miljoen dollar belastingafdrachten. Programmamaker Jos Slats interviewt de dolblije directeur van de statelijke belastingdienst die uitlegt dat een groot deel van de fiscale inkomsten wordt gebruikt voor het opknappen van scholen in Colorado. Ook bezoekt “Foute Shit!” de launch party van Floyd’s of Leadville, het bedrijf van oud-tourwinnaar (en dopingzondaar) Floyd Landis die een nieuwe start maakt als cannabisondernemer. Landis brengt een high makende cannabis huidcrème op de markt voor wie discreet in hoger sferen wil raken. Van illegale doping dus, naar legale dope. “Foute Shit!” stelt vast dat Nederland niet langer het gidsland is als het gaat om soft drugs, maar dat de kunst van het wietkweken nog altijd wordt afgekeken in the Netherlands. Veel cannabiskwekers in Colorado maken dankbaar gebruik van Nederlandse (high)technologie.

    Het programma wordt op woensdag 4 januari uitgezonden op NPO2, om 21.10 uur (na De Slimste Mens)

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>